Prelom Januára a Februára a Spielwarenmesse k sebe patria ako Koláče a Vianoce… Od roku 2012 sa každý január túlame uličkami čoraz väčšej a pompéznejšej Norimbreskej Spielwarenmesse a nebolo tomu inak ani tento rok.

V ďalekej Ázii začínal strašiť stále neznámy vírus ktorý nám aktuáln už kríži všetky plány, avšak v januári sme ešte mali dosť odvahy na to aby sme zbalili do cestovných kufrov čoraz rozšírenejšie rúška a pohli sa smerom na západ, do bavorského Norimbergu.

71. Spielwarenmesse sa už tradične pre nás začínala galavečerom v predvečer oficiálneho otvorenia, na ktorom bolo pred zrakom médií, VIP hostí a odbornej verejnosti vyhlásenie víťazov Toy Award 2020. Celkovo sa do Toy Award 2020 prihlásilo 772 produktov. Táto súťaž má od roku 2019 už 5 kategórií – Baby & Infant, Preschool, Schoolkids, Teenage & Adults a Startup. V kategórii Baby & Infant si prvenstvo uchmatla firma PLAYMOBIL so svojim produktom “1.2.3. Aqua”. Ide o interaktívnu vodnú hračku použiteľnú či už vo vani, ale aj na súši. Naozaj skvelé spracovanie a funkčnosť, tlieskame, aj keď za zmienku určite stoja aj ďalší dvaja nominovaní: The Baby Walker Whale – drevené chodítko plné hračiek a “Play and Crawl” – Roztomilá ježkova tvár Mattel’s Hedgehog Mirror, ktorú môžu bábätká, ktoré sa už dostali do štádia plazenia, tlačiť pred sebou na veľkých kolieskach, ich naozaj rozbehne!

V nasledujúcej kategórii PreSchool (3-6 years) sa jednoznačným víťazom stal Knight‘s Castle Ball Track. S guľovou dráhou Knight’s Castle Ball Track ponúka GoKi fanúšikom rytierstva jedinečný mramorový beh. Ľahké drevené prvky môžu byť rozšírené mnohými rôznymi spôsobmi, aby vytvorili majestátnu pevnosť, ktorú možno vďaka modulárnej konštrukcii znova a znova navrhovať.

SchoolKids (6-10 years) kategória je každoročne jednou z najzaujímavejších čo sa týka technického pokroku a inovácií. Tento rok však víťazsto uchmatol The Balloon Puncher. Balloon Puncher od Silverlit Toys Manufactory prináša zábavu a akciu do detských izieb. Dva balóny sú upnuté na diaľkovo ovládané telá ako hlavy: jedna základňa podobná robotu, každý na valcoch s dvoma ramenami. Už z očí ninja môžete vidieť, že veci sa stanú nebezpečnými. Cieľom hry je prinútiť súpera k prasknutiu balóna boxovaním s vlastným Balloon Puncher. Farebné boxerky sú na diaľkové ovládanie. Porote sa páčila najmä kombinácia hry na prasknutie balónov a technológie v spojení so zábavným konceptom zábavnej hry.

Kategória Teenager & Adults (10+ years) – Víťazom sa stáva…Mystery House: Adventures in Box – Únikové miestnosti sú v súčasnosti veľmi obľúbené u mladých aj starých – takže je skvelé, že existuje úniková hra pre domáce potešenie s Mystery House od Cranio Creations! Karty sú umiestnené v tajomne navrhnutom 3D poli podľa súradníc. Každý hráč do nej teraz môže nahliadnuť a hľadať stopy. Kto nájde, napíše súradnice karty do sprievodnej aplikácie na tablete – a dostane predmety, ktoré pomôžu túto hádanku ďalej vyriešiť.

V kategórii “Startup” Po podrobnom skúmaní spoločnosť Spielwarenmesse eG vyraďuje z ToyAward produkt „Calculix number bricks“, prezentovaný v kategórii Startup na 71. ročníku Spielwarenmesse. Počas podujatia boli organizátorovi vyslovené vážne pochybnosti o originalite Calculix. Po prieskume a intenzívnom skúmaní situácie spoločnosť Spielwarenmesse eG využíva svoje právo, ako je uvedené vo svojich podmienkach, s okamžitou platnosťou zbaviť spoločnosť ocenenia ToyAward, ktoré bolo udelené 28. januára 2020. Kompletné vyhlásenie nájdete tu: https://www.spielwarenmesse-eg.de/en/latest/press/detail/spielwarenmesse-strips-calculix-of-the-toyaward

 

Deň po skončení galavečera sme sa vydali brázdiť nekonečné haly tejto obrovskej výstavy plnej hračiek od výmyslu sveta. Z 18 výstavných hál sa ozýval rušný život a biznis – na najvyššej medzinárodnej úrovni. Známe značky a trendy start-upy stretoli špičkových kupujúcich a nezávislých predajcov. Na mediálnom fronte prilákala Spielwarenmesse nespočetné množstvo influencerov a mediálnych zástupcov a objavila sa v desiatkach tisíc príspevkov na sociálnych sieťach.

Hala 3A bola opäť prvým miestom pre tých, ktorí špecificky hľadajú trendy a inovácie. Okrem vybraných noviniek na veľtrhu aj trendy hračiek na rok 2020 – Hračky pre budúcnosť, Digitálne je fyzické a Be You! – všetky najnovšie trendy pekne pod jednou strechou.

Ani v roku 2020 nechýbal pavilón Tech2Play. Tento pavilón prvý krát spustili v roku 2017 a vtedy nás naozaj ohúril. Spojenie robotiky, najnovších technológií a hračiek znie lákavo pre nejedného fanúšika SciFi a HiTech hračiek. V roku 2018 bol pre nás tento pavilón trochu sklamaním pretože akoby zrecykloval minuloročný nápad a čo je viac na škodu aj samotné produkty. Tento rok to už bolo o niečo lepšie, nechýbali TOP technologické novinky ako umelá inteligencia hrajúca s vami alebo proti vám, programovacie sady ako Cubroid Coding Blocks, alebo ONEBOT Educational Robot Kit, od kategórií Pre-School až po vyspelých tinejdžerov. Už stálym návštevníkom tohto pavilónu je Marty the Robot, o ktorom sme písali už predchádzajúci rok. V oblasti dronov boli v pavilóne Tech2Play ako novinky uvedené Bumper Drone HD, GPS Drone a zaujímavý bol aj predstavený koncept SIKUControl Claas Xerion – Úžasne spracovaný kombajn / traktor. Bohužiaľ ako sme už zvyknutí, je ťažko nájsť v tomto pavilóne hračku s cenovkou pod 200€ a ďalšou smutnou správou je že sa asi nenájde veľa firiem ktoré by sa rozhodli predávať tieto top inovatívne hračky aj na našom malom trhu. Necháme sa však prekvapiť, tento rok to vyzerá na kopec zábavy!

Už sa stalo hádam tradíciou že v prvom rade máme náš zrak nastavený na vyhľadávanie Angry Birds a všetkých produktov s tým spojených. Veru a tento rok naša snaha vôbec nebola márna. Angry Birds sú naozaj ikonou vo svete licencií a hračiek a tak keď už netočia filmy, aspoň točia seriály pre Netflix:-). Angry Birds sme objavili v podobe švajčiarskych stavebných dielov, ale taktiež ako plyšáky od nových výrobcov či detskú kozmetiku, pomôcok na plávanie a športových potrieb.

V roku 2019  svetu hračiek vládli Lamy. Ako sa zdá po 3 dňoch strávených v Norimbergu, v roku 2020 prevezmú žezlo na tróne hračiek trblietky. Čokoľvek vyrobené v tzv. Glitter štýle – ideálne dvojfarebné si nájde cestu do krajiny hračiek…Väčšina stánkov v hale s plyšom pre všetky vekové kategórie sa sústredila na rôzne variácie zvieratiek pokrytých trblietkavými šupinkami, samozrejme okrem svojich klasických kolekcií. Svoj priestor v žiare reflektorov výstavy si nezabudli ukradnúť aj postavičky z pripravovaných rozprávok, seriálov a celovečerných filmov na rok 2020. Mnoho stánkov propagovalo očakávané hity z dielne MARVEL, ale potvrdilo sa aj že existujú stálice v štýle Pokémon, Sonic the Hedhehog, Crash Bandicoot ale čoraz viac do sveta plyšu prenikajú aj postavičky z populárnych moderných hier. V roku 2018 sa celosvetovo uviedol Fortnite a jeho ústup z trónu hier sa neočakáva ani v roku 2020. Práve naopak – do sveta Fortnite sa postupne prenáša reálny svet vo forme LIVE koncertov a Pop – Up podujatí.

 

 

 

 

Samozrejme a chvalabohu je čoraz silnejšou témou Ekológia a udržateľná budúcnosť a to sa týka na 100% aj všetkých hračiek. Mnoho výrobcov preto sústreďuje svoje sily práve týmto smerom a vyvíjajú či už hračky z udržateľných materiálov alebo priamo hračky ktoré naučia deti a ich rodičov žiť udržateľnejšie, ekologickejšie…

Jeden z najkrajších stánkov plyšu mala firma BonTon Toys, ktorá sa celosvetovo preslávila výrobou plyšových zajačikov Miffy. Dnes už celosvetovo známa Máša a Medveď to dotiahla naozaj veľmi ďaleko, portfólio produktov s podobizňou Máše a Medveďa sa už skoro vyrovná značke Star Wars a jej tvorca Animacord vôbec v nastavenom tempe nepoľavuje!

Veľký priestor v rámci tohtoročnej Spielwarenmesse dostala téma inklúzie a rovnosti šancí – keď jednotlivé povolania ktoré hračkárske postavičky zobrazujú nie sp vyslovene rozdeľované podľa pohlavia, či nebodaj farby pleti.

Posledný deň výstavy sme si nachali na školské veci (peračníky, ruksaky, písacie pomôcky a pod.) a hlavne na jednu z najväčších ale zároveň najmenej prístupných hál, kde vystavujú svoju expozíciu velikáni sveta hračiek ako LEGO, MATTEL, REVELL, PLAYMOBIL a iní… Dozvedeli sme sa, že pravdepodobne je tomu tak posledný krát, nakoľko mnohí z nich nepredĺžili kontrakty, tak uvidíme čo čaká neustále rozrastajúcu sa Spielwarenmesse v ďalších rokoch.

Aj tento rok sme sa snažili naše potulky výstavou pretkať zaujímavými prezentáciami Toy Business fóra. Zaujímali nás hlavne trendy na nasledujúce 2 roky. Ako sme už zistili aj v roku 2019, spôsob predaja sa neúprosne mení a klasický spôsob predaja hračiek aký poznáme aj u nás vo forme predajní Dráčik, či Alltoys časom vymizne. Vytláča ich oveľa aktívnejšia a interaktívna forma predaja tohto tovaru popri akciách, vo forme Pop – Up obchodov, či budovanie rôznych atrakcií priamo v obchodoch s hračkami, kam zákazník nepríde len nakúpiť, ale príde si vyskúšať produkty, zabaviť sa a príjemne stráviť čas. Rozhodujúcou sa stáva Online forma predaja, ktorá neustále rastie a je len otázkou času kedy prekoná číslami predaje v kamenných predajniach.

Z noviniek ktoré naozaj zaujali naše oči a ešte sme ich nestihli spomenúť sú to napríklad Krásne drevené, vyrezávané figúrky z poľskej produkcie, ktoré si môžete obliekať na štýl Barbie a Ken, avšak do sedliackych a iných dobových šiat.

V sekcii elektrických kolobežiek sme objavili nádherné Elektrovozítko Microlino, ktoré by podľa údajov výrobcu malo uzrieť svetlo sveta v masovej produkcii už v roku 2020 – veľmi sa tešíme!

IMG_4740Opúšťame výstavu cez haly plné modelov železníc a krajiniek a žasneme koľko zákazníkov a fanúšikov táto kategória hračiek v Nemecku má. Poslednou zastávkou pre nás je hala s dronmi, loďkami, autami a inými modelmi zariadení na diaľkové ovládanie. Aj tu pozorovať že táto kategória hračiek nikdy nestarne, ba priam sa každoročne rozrastá o nových výrobcov prevažne z východnej časti sveta.