Nebolo tomu ináč ani v roku 2018 a my sme sa znova 1 mesiac po Vianociach vydali na 900 kilometrovú cestu do nemeckého Norimbergu. Od roku 2012 sme nevynechali ani jednu Spielwarenmesse a každoročne sa vám snažíme priniesť čerstvo upečené novinky z dielne najväčších a najznámejších výrobcov hračiek z celého sveta.

Ešte pred oficiálnym otvorením brán Spielwarenmesse pre návštevníkov sa konal gala-večer, na ktorom bolo pred zrakom médií, VIP hostí a odbornej verejnosti vyhlásenie víťazov Toy Award 2018. Táto súťaž má 4 kategórie – Baby & Infant, Preschool, Schoolkids a Teenage & Adults. V kategórii Baby & Infant si prvenstvo uchmatla firma HABA so svojou úžasnou Kullerbü autíčkovou dráhou z dreva, ktorá okrem parkoviska, výťahu pre autá a autoumyvárky obsahuje heliport a je 100% kombinovateľná s inými Kullerbü dráhami. Naozaj skvelé spracovanie a funkčnosť, tlieskame, aj keď za zmienku určite stoja aj ďalší dvaja nominovaní: Activity Penguin kuckuck a Raki – kombinácia lopatky a hrabličiek do piesku v asi najkompaktnejšom vydaní aké sme kedy videli!

V nasledujúcej kategórii PreSchool (3-6 years) sa jednoznačným víťazom stal naozaj neskutočne milý Robo Chameleon z dielne Silverlit Toys Manufactory. Robo Chameleón môže byť diaľkovo ovládaný po miestnosti a jeho teleskopický jazyk sa po stlačení ovládania vysunie a pomocou magnetou dokáže “zhltnúť” pribalené kúsky “magnetického” jedla. Okrem toho dokáže Robo meniť farbu LED očí, vrtieť počas pohybu telom a taktiež rozvíjať jemnú motoriku detí vo zvolenej vekovej kategórii.

SchoolKids (6-10 years) kategória je každoročne jednou z najzaujímavejších čo sa týka technického pokroku a inovácií. Boli sme veľmi prekvapení a potešení že tento rok si srdcia poroty získala trochu “OldSchool” drevená skladačka: Pepper Mint and the Treehouse Adventure. Táto skvelá hračka vtiahne školákov do sveta Vedy, Technológií, Inžinierstva a Matematiky, nakoľko pri jej skladaní, ako aj používaní musia hrajúci sa školáci rozmýšľať a skúmať ako napr. dostať veľmi ťažkú batožinu na horné podlažie stromového domčeka.

Kategória Teenager & Adults (10+ years) bola pre nás tento rok prekvapením a tak trochu sklamaním, nakoľko vyhralo klasické autíčko na ovládanie, aj keď v naozaj miniatúrnej verzii: 1:87 VW T1 Samba Bus 2,4G 100% RTR je naozaj úplne detailná miniatúrna replika ikonického VW mikrobusu v mierke 1:87 ktorá sa navyše dá ovládať diaľkovým ovládaním. Nomináciou č.2 bola látková plutva, za pomoci ktorej sa z každej mladej slečny vie stať na chvíľu Malá morská víla Ariel. Nominácia č. 3 nás zaujala najviac nakoľko išlo o kufríkový funkčný model železnice v zasneženej krajinke od renomovaného výrobcu NOCH GmbH & Co. KG.

Gala večer skončil a my sme sa na druhý deň vydali brázdiť nekonečné haly tejto obrovskej výstavy plnej hračiek od výmyslu sveta. Ani v roku 2018 nechýbal pavilón Tech2Play. Tento pavilón prvý krát spustili v roku 2017 a vtedy nás naozaj ohúril. Spojenie robotiky, najnovších technológií a hračiek znie lákavo pre nejedného fanúšika SciFi a HiTech hračiek. Tento rok však pavilón akoby zrecykloval minuloročný nápad a čo je viac na škodu aj samotné produkty. Noviniek v pavilóne bolo naozaj minimum a nami očakávané ohúrenie tento rok neprišlo. Roboty, Virtuálnu a Rozšírenú realitu sme predsa videli aj minulý rok a my sme očakávali bližšie prepojenie vyššie spomínaných futuristických svetov. Chodiace a programovateľné roboty a T- Rex sú síce Cool, avšak pri cenovkách vysoko nad 200€ aj v nedosiahnuteľných výškach pre väčšinu zákazníkov.

Trochu sklamaní sme sa pobrali skúmať pavilón drevených hračiek ktorý obsahuje aj najnovšie trendy, výstavu víťazov a nominovaných v súťaži Toy Award a taktiež zastrešuje NEC (New Exhibitor Centre) – teda 2 uličky s novými vystavovateľmi, ktorí sa snažia presadiť so svojimi nápadmi a produktmi v nekonečnom svete konkurencie a trendov. Je pravda že tu sme si našu chuť z výstavy naozaj napravili.  Veľmi milé, inovatívne a super spracované drevené hračky, skvelé novinky a ochutnávka toho najlepšieho z Toy Award nás povzbudili a naladili na ďalšie blúdenie po výstavných halách. Za zmienku z “haly dreva” stojí napríklad mladý a odvážny výrobca – drevorezbár, ktorý sa rozhodol vyrábať pre deti kompletnú rezbársku sadu s ktorou môžu bezpečne privoňať k tomuto krásnemu remeslu. Skvelé boli aj malé plastovo magnetické kocky vo veľkosti lega, z ktorých sa dá poskladať naozaj čokoľvek. PIXIO má naozaj obrovský potenciál, pomocou nainštalovanej appky vo vašom smartfóne si môžete prezerať modely toho čo všetko sa dá z týchto magnetických kociek poskladať a taktiež si môžete urobiť vlastný návrh predtým ako sa do skladania pustíte, avšak budeme si musieť počkať na cenovku, ktorá podľa výrobcu nebude najnižšia.

Sondovaním po halách výstavy počas troch dní sme zistili že v roku 2018 budú (minimálne) svetu hračiek vládnuť JEDNOROŽCE viac ako kedykoľvek predtým. Väčšina stánkov v hale s plyšom pre všetky vekové kategórie sa sústredila na rôzne variácie tohto zvieratka, samozrejme okrem svojich klasických kolekcií. Svoj priestor v žiare reflektorov výstavy si nezabudli ukradnúť aj postavičky z pripravovaných rozprávok, seriálov a celovečerných filmov na rok 2018. Mnoho stánkov propagovalo očakávaný film Peter Rabbit, Vycvič si svojho draka, či Grinch… V máji 2018 sa očakáva film z vedľajšej série Star Wars a tak nechýbal jeden z hlavných protagonistov, ktorý si ešte pred premiérou získal na sociálnych sieťach milióny fanúšikov – PORG. Jeho plyšové spracovanie je naozaj zaujímavé a musíme priznať že je jedným z najpodarenejších plyšových výtvorov zo série Star Wars aké kedy boli uvedené na trh.

V roku 2018 by malo svetlo sveta uzrieť aj pokračovanie úspešného celovečerného filmu Paddington o rozkošnom Londýnsko medvedíkovi a tak sme na jeho plyšovú ale aj knižnú podobizeň nemali na výstave núdzu. Napriek tomu, že veľa plyšových hračiek už vie “rozprávať”, očakávali sme viac prepojený svet moderných technológií so svetom hračiek, nakoľko už v roku 2013 rôzny výrobcovia sľubovali SMART hračky ktoré budú schopné hľadať odpovede položené dieťaťom online a pod. Ničoho podobného sme sa v pavilóne plyšu veru nedočkali.

Posledný deň výstavy sme si nachali na školské veci (peračníky, ruksaky, písacie pomôcky a pod.) a hlavne na jednu z najväčších ale zároveň najmenej prístupných hál, kde vystavujú svoju expozíciu velikáni sveta hračiek ako LEGO, MATTEL, REVELL, PLAYMOBIL a iní… Dozvedeli sme sa, že pravdepodobne je tomu tak posledný krát, nakoľko mnohí z nich nepredĺžili kontrakty, tak uvidíme čo čaká neustále rozrastajúcu sa Spielwarenmesse v ďalších rokoch.

Prezentácie Toy Business fóra hovorili jasnou rečou  – spôsob predaja sa neúprosne mení a klasický spôsob predaja hračiek aký poznáme aj u nás vo forme predajní Dráčik, či Alltoys časom vymizne. Vytláča ich oveľa aktívnejšia a interaktívna forma predaja tohto tovaru popri akciách, vo forme Pop – Up obchodov, či budovanie rôznych atrakcií priamo v obchodoch s hračkami, kam zákazník nepríde len nakúpiť, ale príde si vyskúšať produkty, zabaviť sa a príjemne stráviť čas. Rozhodujúcou sa stáva Online forma predaja, ktorá neustále rastie a je len otázkou času kedy prekoná číslami predaje v kamenných predajniach.

Ako každoročne aj na tejto Spielwarenmesse sme samozrejme hľadali Angry Birds, no našli sme len zopár exemplárov, nakoľko pokračovanie mega úspešného celovečerného filmu sa podľa dostupných informácií očakáva najskôr v roku 2019. Rovio – tvorca Angry Birds sa momentálne zameriava hlavne na budovanie a prevádzku zábavných parkov, podporu výučby cudzích jazykov za pomoci Angry Birds v knižnej forme a neustále produkuje nové formáty online a mobilných verzií hier Angry Birds, aj keď o úspechu spred roku 2012 zďaleka nemôže byť reč.

Opúšťame výstavu cez haly plné modelov železníc a krajiniek a žasneme koľko zákazníkov a fanúšikov táto kategória hračiek v Nemecku má. Poslednou zastávkou pre nás je hala s dronmi, loďkami, autami a inými modelmi zariadení na diaľkové ovládanie. Aj tu pozorovať že táto kategória hračiek nikdy nestarne, ba priam sa každoročne rozrastá o nových výrobcov prevažne z východnej časti sveta.

Roman Cingel a Michal Homola

 

Náš foto-report:

http://www.angrybirds.sk/blog/zaujimavosti/fotoreport-spielwarenmesse-2018/

Video zhrnutie ročníka 2018: