Chladný Január a Spielwarenmesse k sebe patria ako Vianoce a sneh:-). Od roku 2012 sa každý január túlame uličkami čoraz väčšej a pompéznejšej Norimbreskej Spielwarenmesse a nebolo tomu inak ani tento rok.

Ešte pred oficiálnym otvorením brán Spielwarenmesse pre návštevníkov sa konal gala-večer, na ktorom bolo pred zrakom médií, VIP hostí a odbornej verejnosti vyhlásenie víťazov Toy Award 2019. Táto súťaž má od roku 2019 už 5 kategórií – Baby & Infant, Preschool, Schoolkids, Teenage & Adults a Startup. V kategórii Baby & Infant si prvenstvo uchmatla firma HAPE so svojim “Magic Touch Piano”. Drevená hudobná hračka funguje inovatívnou formou – klávesy reagujú na teplo detského pršteka. Naozaj skvelé spracovanie a funkčnosť, tlieskame, aj keď za zmienku určite stoja aj ďalší dvaja nominovaní: Lawn Baby Mower – drevená komplet rozoberateľná kosačka pre najmenších a My First RC – plyšové autíčko na diaľkové ovládanie, 100% bezpečné pre najmenších!

V nasledujúcej kategórii PreSchool (3-6 years) sa jednoznačným víťazom stali až neuveriteľne realistické a funkčné tématické prostredia od firmy Bruder: Autosrevis, Nemocnica, Policajná stanica či stajne, všetky tieto sety podporujú tzv. “role play” a poskytujú nespočetné množstvo podnetov pre detskú fantáziu.

SchoolKids (6-10 years) kategória je každoročne jednou z najzaujímavejších čo sa týka technického pokroku a inovácií. Tento rok však víťazsto uchmatol Magical Mermaid World od firmy Playmobil. Ide o veľmi pekne spracovaný podmorský svet, avšak nám chýbal pri tejto kategórii dôraz na technologický pokrok a kontak s aktuálnymi enviromentálnymi témami.

Kategória Teenager & Adults (10+ years) – Víťazom sa stáva…Kreatívna kvízová hra Ravensburgera kNOW! kombinujúca stolovú hru s digitálnymi inováciami. Sľubuje najväčšie množstvo zábavných kvízov pre všetky generácie. V spojení s asistentom Google Voice pomocou inteligentnej domácej asistentky Google home alebo aplikácie pre smartfóny sa kladú otázky o aktuálnych problémoch – a ich odpovede sa môžu meniť v závislosti od času a miesta, napr. „Kedy zajtra vyjde slnko?“ Google, A.K.A. profesor kNOW!, zakaždým oznámi správnu odpovedˇarobí tzv. kvízmajstra. Porota bola nadšená z inovatívnej doskovej hry kNOW! a hlasovala za víťaza v kategórii Teenager a dospelí.

V kategórii “Startup” si prvenstvo nenechala újsť Čínska spoločnosť Shenzen Bell Creative Science and Education. Ich kompaktný “Mabot” – dvojkolesový rozoberateľný robot nenašiel konkurenciu. Mabot môže byť ovládaný mobilnou aplikáciou, ale taktiež môže byť naprogramovaný na rôzne úlohy pomocou tabletu / počítači, či Smartfónu.

 

Deň po skončení galavečera sme sa vydali brázdiť nekonečné haly tejto obrovskej výstavy plnej hračiek od výmyslu sveta. Ani v roku 2019 nechýbal pavilón Tech2Play. Tento pavilón prvý krát spustili v roku 2017 a vtedy nás naozaj ohúril. Spojenie robotiky, najnovších technológií a hračiek znie lákavo pre nejedného fanúšika SciFi a HiTech hračiek. V roku 2018 bol pre nás tento pavilón trochu sklamaním pretože akoby zrecykloval minuloročný nápad a čo je viac na škodu aj samotné produkty. Tento rok to už bolo o niečo lepšie, nechýbali TOP technologické novinky ako umelá inteligencia hrajúca s vami alebo proti vám, programovacie sady ako Cubroid Coding Blocks, alebo ONEBOT Educational Robot Kit, od kategórií Pre-School až po vyspelých tinejdžerov. Už stálym návštevníkom tohto pavilónu je Marty the Robot, o ktorom sme písali už predchádzajúci rok. V oblasti dronov boli v pavilóne Tech2Play ako novinky uvedené Bumper Drone HD, GPS Drone a zaujímavý bol aj predstavený koncept SIKUControl Claas Xerion – Úžasne spracovaný kombajn / traktor. Bohužiaľ ako sme už zvyknutí, je ťažko nájsť v tomto pavilóne hračku s cenovkou pod 200€ a ďalšou smutnou správou je že sa asi nenájde veľa firiem ktoré by sa rozhodli predávať tieto top inovatívne hračky aj na našom malom trhu. Necháme sa však prekvapiť, tento rok to vyzerá na kopec zábavy!

 

Už sa stalo hádam tradíciou že v prvom rade máme náš zrak nastavený na vyhľadávanie Angry Birds a všetkých produktov s tým spojených. Veru a tento rok naša snaha vôbec nebola márna. S očakávaným príchodom Angry Birds movie 2 sme znova natrafili na tieto úžasné postavičky aj tu, v Norimbergu. Angry Birds sme objavili v podobe lego kociek od Edukie, ale taktiež ako plyšáky od nových výrobcov či detskú kozmetiku, pomôcok na plávanie a športových potrieb. Už sa nevieme dočkať kedy budú Angry Birds 2 v kine a hlavne sme zvedaví či deti znova oslovia, nakoľko o Angry Birds už dlhšie nebolo počuť, aspoň čo sa týka výstavy v Norimbergu 🙂

 

V roku 2018  svetu hračiek vládli JEDNOROŽCE. Ako sa zdá po 3 dňoch strávených v Norimbergu, v roku 2019 prevezmú žezlo na tróne hračiek Lamy. Lamy farebné, lamy biele, hnedé, plyšové, plastové, papierové, Lamy z hry Fortnite…Väčšina stánkov v hale s plyšom pre všetky vekové kategórie sa sústredila na rôzne variácie tohto zvieratka, samozrejme okrem svojich klasických kolekcií. Svoj priestor v žiare reflektorov výstavy si nezabudli ukradnúť aj postavičky z pripravovaných rozprávok, seriálov a celovečerných filmov na rok 2019. Mnoho stánkov propagovalo očakávaný film Jurský Park, Star Wars, Pokémon, Sonic the Hedhehog, ale čoraz viac do sveta plyšu prenikajú aj postavičky z populárnych hier. V roku 2018 sa celosvetovo uviedol Fortnite a jeho ústup z trónu hier sa neočakáva ani v roku 2019. Minecraft slávi v lete 2019 okrúhle výročie na podujatí s názvom Minecon a očakáva sa taktiež Minecraft film a tak viacero výrobcov plyšu a plastových figúriek malo v svojej ponuke aj týchto herných velikánov.

 

Jeden z najkrajších stánkov plyšu mala firma BonTon Toys, ktorá sa celosvetovo preslávila výrobou plyšových zajačikov Miffy. Dnes už celosvetovo známa Máša a Medveď to dotiahla naozaj veľmi ďaleko, portfólio produktov s podobizňou Máše a Medveďa sa už skoro vyrovná značke Star Wars!

 

Posledný deň výstavy sme si nachali na školské veci (peračníky, ruksaky, písacie pomôcky a pod.) a hlavne na jednu z najväčších ale zároveň najmenej prístupných hál, kde vystavujú svoju expozíciu velikáni sveta hračiek ako LEGO, MATTEL, REVELL, PLAYMOBIL a iní… Dozvedeli sme sa, že pravdepodobne je tomu tak posledný krát, nakoľko mnohí z nich nepredĺžili kontrakty, tak uvidíme čo čaká neustále rozrastajúcu sa Spielwarenmesse v ďalších rokoch.

 

Aj tento rok sme sa snažili naše potulky výstavou pretkať zaujímavými prezentáciami Toy Business fóra. Zaujímali nás hlavne trendy na nasledujúce 2 roky. Ako sme už zistili aj v roku 2018, spôsob predaja sa neúprosne mení a klasický spôsob predaja hračiek aký poznáme aj u nás vo forme predajní Dráčik, či Alltoys časom vymizne. Vytláča ich oveľa aktívnejšia a interaktívna forma predaja tohto tovaru popri akciách, vo forme Pop – Up obchodov, či budovanie rôznych atrakcií priamo v obchodoch s hračkami, kam zákazník nepríde len nakúpiť, ale príde si vyskúšať produkty, zabaviť sa a príjemne stráviť čas. Rozhodujúcou sa stáva Online forma predaja, ktorá neustále rastie a je len otázkou času kedy prekoná číslami predaje v kamenných predajniach.

Z noviniek ktoré naozaj zaujali naše oči a ešte sme ich nestihli spomenúť sú to napríklad Krásne drevené, vyrezávané figúrky z poľskej produkcie, ktoré si môžete obliekať na štýl Barbie a Ken, avšak do sedliackych a iných dobových šiat.

V sekcii elektrických kolobežiek sme objavili nádherné Elektrovozítko Microlino, ktoré by podľa údajov výrobcu malo uzrieť svetlo sveta v masovej produkcii už v roku 2019 – veľmi sa tešíme!

Opúšťame výstavu cez haly plné modelov železníc a krajiniek a žasneme koľko zákazníkov a fanúšikov táto kategória hračiek v Nemecku má. Poslednou zastávkou pre nás je hala s dronmi, loďkami, autami a inými modelmi zariadení na diaľkové ovládanie. Aj tu pozorovať že táto kategória hračiek nikdy nestarne, ba priam sa každoročne rozrastá o nových výrobcov prevažne z východnej časti sveta.

Roman Cingel a Michal Homola

 

Náš foto-report:

http://www.angrybirds.sk/blog/hra-angry-birds/fotoreport-spielwarenmesse-2019/

 

Video zhrnutie ročníka 2019: